LCD TV,

LCD tévé,

LCD televízió

Tudj meg mindent a LCD tévékről!

Nem tudod eldönteni, milyen tv-t vegyél? Plazma, LCD vagy Led? Segítünk a döntésben! Itt mindent megtudhatsz az LCD tévékről!

Miről szól az oldal? Mi az, hogy LCD? LCD TV ajánlatok LCD TV


Mi szól az LCD tv mellett?

Mint a legtöbb új technológia mellett, amit tömeggyártásban állítanak elő, elég sok minden szólhat. Persze attól függően, hogy a versenytárak mennyire felkészültek.

 

Az LCD TV legfőbb erényeit tekintve, mára elvesztette azt a nagy előnyt, amelyek miatt évekkel ezelőtt az egyetlen reális választás lehetett. Mégis ami egyértelműen az LCD TV mellett szól, az a natív felbontáson geometriailag torzításmentes éles kép, a fényerő, a tökéletesen sík kijelző, könnyű és kis helyigényű, ezek mellet viszonylag alacsony fogyasztásúak, aminek köszönhetően a készülékek hőtermelése is rendkívül alacsony.

Képélesség

Az LCD TV-k éles képüket a világos és a sötét területek közti különbségek pontos megjelenítésének köszönhetik. Az a beállítás, amivel egy készüléket egy üzletben láthatunk, teljesen másként mutatna a nappalinkban, ezért a gyártók különböző beállítási lehetőségeket biztosítanak számunkra. Használjuk ezeket, annak érdekében, hogy biztosan a körülményekhez képest legjobb megjelenítést kapjuk. Nem biztos, hogy a maximális élesség a legjobb lehet, hiszen a pontosság rovására mehet, valamint hosszú távon jobban fáraszthatja szemünket.

Az élesség tehát egy olyan dolog, ami sokkal inkább függ szemünktől, mint bármilyen fizikailag mérhető, beállítható dologtól, általánosságban elmondhatjuk, hogy gyári beállítások mellett is kiváló tulajdonsága az LCD TV-nek.

Fényerő

A számítógépekkel használatos LCD monitorokkal ellentétben, az LCD TV-knél sokkal fontosabb szempont a fényerő magasabb értéke, ami a távolságból adódik. Ez biztosítja ugyanis a szemünkbe eljutó elégséges fény mennyiségét ahhoz, hogy részletekben gazdag képet láthassunk. A gyártók néha túlzásokba is esnek, ezt a tulajdonságot illetően. Néhol olyan magas értékekkel találkozunk, hogy egy hegesztő pisztoly fényerejével is felvehetnék a versenyt. Mindenesetre általánosságban kijelenthetjük, hogy az LCD TV-k által nyújtott fényerő mindenképpen a technológia mellet szól.

Méret és fogyasztás

Az LCD TV-knek a régebbi modellek által foglalt helynek, csupán a töredékére van szüksége. Habár a szélességet tekintve ugyanakkora helyen, sokkal nagyobb képátlójú TV-t tudunk elhelyezni, az igazi előny az LCD TV mélységében van. A 8-12cm mélység teljesen átlagosnak mondható, de egy modernebb 32”-es modell, legszélesebb pontján sem haladja meg a 4-5cm-es vastagságot, miközben 10-12kg körül van a súlya.

Fogyasztás szempontból is egyértelműen hatékonyak. Habár itt a színbeállításokkal csak a folyadékkristályok fényáteresztését módosítjuk, a háttérből érkező fény mennyiségét nem, vannak beállítások, energiatakarékos üzemmódok, amelyekkel még többet javíthatunk egy átlagos gyári értéken. Ezek főként a panel megvilágítását módosítják, befolyásolva a fent említett fényerőt.

 

Annak ellenére, hogy a kiemelt tulajdonságokban már nem akkora az LCD TV előnye, mindenképpen az első szempontok között szerepelnek. Az árról még nem esett szó, de ez inkább vásárló függő, mivel mindenki maga dönti el, mennyit ér meg egy előnyösebb tulajdonság, szem előtt tartva azt, hogy hol, milyen körülmények között használjuk a TV-t.