LCD TV,

LCD tévé,

LCD televízió

Tudj meg mindent a LCD tévékről!

Nem tudod eldönteni, milyen tv-t vegyél? Plazma, LCD vagy Led? Segítünk a döntésben! Itt mindent megtudhatsz az LCD tévékről!

Miről szól az oldal? Mi az, hogy LCD? LCD TV ajánlatok LCD TV


Mi szól az LCD TV ellen?

Az LCD TV-ről szinte csak jót hallani. A teljes képhez azonban hozzátartoznak a negatívumok is. Mint minden másnak, ennek a technológiának is akad hátránya. Nézzünk meg pár ilyet.

 

Felbontás

Felbontás, mint hátrány alatt most ne arra gondoljunk, hogy mekkora varázsszámokkal csábít minket a gyártó. Minden egyes LCD panel egy rögzített képpont felbontással rendelkezik, ami gyártáskor dől el és később nem lehet változtatni rajta. Ezt a panel natív felbontásának nevezzük. Minden más támogatott felbontás használata lehetséges, viszont nagymértékű minőség romlással jár. Abban az esetben, ha a natívtól eltérő felbontásra is szükségünk van, akkor valószínű nem az LCD a legoptimálisabb választás.

 

Interferencia

Azok az LCD TV-k amelyek analóg jelet kapnak, pontos pixel követéssel kell rendelkezniük, annak érdekében, hogy nagy mértékben vagy teljesen kiszűrjék a digitális zajt. Az automatikus pixel követés beállítása a nap folyamán gyakran változhat, nem mindig kapjuk az optimális beállítást. Vannak olyan készülékek, amelyek nem is lehetséges a digitális zaj teljes kiszűrése.

 

Látószög

A mai modellek már eléggé felzárkóztak a mezőnyhöz ezen a téren is, ennek ellenére még mindig hátrányként említhető. A technológiából fakadóan amint változtatunk a látószögön változik a fényerő, a kontraszt, a színkeverékek ezáltal teljesen más minőségű képet kapunk, amint oldalról nézünk a kijelzőre.

 

Fekete szín, kontraszt, a színek telítettsége

Az LCD TV-k elég nehézkesen tudják igazi fekete valamint a nagyon sötétszürke színeket megjeleníteni. Ez a folyadékkristályok mögötti hátsó panelre érkező folyamatos fénnyel van összefüggésben. Annak ellenére, hogy a képpont feketét kíván megjeleníteni, mégis átjut rajta egy nagyon kismértékű fény, ezáltal kicsit szürkítve a feketén. Ezzel összefüggésben a színek sem tűnhetnek olyan élethűnek, mint egy CRT képernyőn. Sötétebb környezetben ezért kevésbé szép képet kapunk az LCD TV-n, mint versenytársai esetében.

 

Fehér szín telítettsége

A világos, fehérben gazdag képek megjelenítése, könnyen túlterhelődhet. Biztos sokan találkoztak már szinte vakító fehérrel az LCD esetében. Amikor ez a túlterhelődés megtörténik, a megjelenítés előbb eléri a maximális fényerőt, mint ahogy a szürkeárnyalat megjelenítése bekövetkezne. Ez miatt pontos kontrasztbeállításra van szükségünk.

 

Rossz pixelek, egyenetlen kép

Az LCD-k is rendelkezhetnek beragadt pixelekkel. Ezek tartósan be vagy kikapcsolt állapotban maradnak, ezáltal nem követik a megjelenítendő képet. Előfordulhat, hogy a panel megvilágítása sem egyenletes, ami árnyékosabb és fényesebb részeket eredményez.

 

Reakcióidő

A gyorsan változó képeknél megfigyelhető a mosódás, egy sportesemény vagy autóverseny esetében kissé zavaró lehet. Persze az új modellek, már nagyságrendekkel jobb mutatóval rendelkeznek, mégsem tartozik az LCD előnyei közé.