LCD TV,

LCD tévé,

LCD televízió

Tudj meg mindent a LCD tévékről!

Nem tudod eldönteni, milyen tv-t vegyél? Plazma, LCD vagy Led? Segítünk a döntésben! Itt mindent megtudhatsz az LCD tévékről!

Miről szól az oldal? Mi az, hogy LCD? LCD TV ajánlatok LCD TV


LCD TV és Plazma összehasonlítása

Vajon melyik a jobb, a Plazma vagy az LCD TV? Amikor a két technológia között kell választanunk, gyakorlatilag két vetélytárs között döntünk, mindkettő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nincs egyszerű dolgunk akkor sem, ha méret vagy ár oldalról kezdünk mérlegelni. Ma már mind méretben, mind árban felveszik az LCD TV-k a versenyt a plazmákkal. Nézzünk meg pár kulcsfontosságú pontot, amely alapján a kettőt egymással szembe állíthatjuk, hiszen minden hasonlóság ellenére, teljesen más módon kínálják ugyanazt a látványt.

 

 

Képminőség

 

Kontraszt és a fekete árnyalatok

A plazma minden bizonnyal elég magas kontraszt értéket tud elérni, a „legfeketébb” fekete és a „legfehérebb” fehér közti összehasonlításban. A plazma a lenyűgöző fekete árnyalatok elérésének érdekében, rendkívül hatékony belső algoritmusokat használ annak érdekében, hogy pontosan azokat a pixeleket kapcsolja, amelyekre szükség van. Bár ez korlátozhatja a szürkeskála megjelenítést, kivételesen fekete feketét tud előállítani. A plazma a legnagyobb energiát a fehér szín előállításakor veszi fel. (Ettől lehet némely alacsonyabb kategóriás plazma tévénél egy kis hangot hallani, amikor sötétből hirtelen világosba vált a kép.)

 

Az LCD televíziókban azonban hátulról érkező fény halad át a folyadékkristályokon, amelyek áram hatására változnak, így engedik át vagy éppen blokkolják az érkező fényt. Minél nagyobb a képpontban levő folyadékkristályon áthaladó áram, annál nagyobb hatékonysággal blokkolja az áthaladó fényt. Az LCD TV-k a plazmákkal szemben tehát a legsötétebb képeknél fogyasztják a legtöbb energiát. Ez a technológia azonban elég nehézkessé teszi az igazi fekete árnyalatok megjelenítését, mivel egy kevés fény mindig átjuthat ebből kifolyólag rontva, szürkítve a feketét. Habár elég nagy javulást tapasztalhatunk az elmúlt időben, még mindig csak a jobb modellekről mondhatjuk, hogy megközelítik a plazmát.

Plazma – LCD 1:0

 

Színek pontossága

A plazma minden egyes képpontja tartalmaz vörös, zöld és kék részeket, amelyek együttműködve 16,77 millió szín megjelenítésére képesek. Mivel minden egyes képpont képes a legnagyobb pontossággal működni, a megjelenített kép pontos színekben és részletekben gazdag lesz.

A top plazma televíziók még mindig jobban teljesítenek, mint az LCD, amely még mindig hajlamos a színek túltelítésére. Az LCD televíziók a színeket a fényhullámok manipulálásával érik el, színeket vonva ki a fehér fényből. Annak ellenére, hogy ezzel a technológiával nagyon nehéz pontos színeket elérni, a legtöbb LCD kiválóan megbirkózik vele.

Amennyiben ugyanakkora felületen több pixel jelenik meg (pontosabb színösszetétel), a képet sokkal szebbnek láthatjuk, ezért tegyük hozzá, hogy ugyanakkora felbontáson a plazma még mindig jobban teljesít. Habár erősen függ a helységtől megvilágításától, ahol a készüléket használjuk, de talán hajszállal a plazma jobban teljesít.

Plazma – LCD 2:0

 

Látószög

A plazma gyártók kerültek elsőként a 180°-os látószög közelébe, köszönhetően elsősorban annak, hogy minden egyes pixelnek saját maga által kibocsátott fénye van, teljesen összhangban a szomszéd pixelekkel. Amíg a plazma bármilyen szögben tartja a fekete árnyalatok szintjét, az LCD amint nem szemből nézzük, veszít a szín és a kontraszt területén is. Leszámítva az LCD HDTV-k csúcsmodelljeit, az előny a plazmánál.

Plazma – LCD 3:0

 

 

Funkcionális megoldások

 

Számítógép használata

Amint számítógép monitoraként szeretnénk használni a televíziót, a legfontosabb dolog amit figyelembe kell vegyünk az a felbontás. Jelenleg ugyanazon az áron, ugyanakkora méretű képnél az LCD-k nagyobb felbontást nyújtanak, így egyértelműen előny az LCD-nél.

Plazma – LCD 3:1

 

Gyorsan mozgó képek

Köszönhetően a benne rejlő technológiai megoldásoknak, a pontosan megjelenített színeknek és kontrasztnak a plazma még nagyobb előnyre tehet szert. Kiváló minőségben jeleníti meg az egészen gyorsan változó képeket is. Az olcsóbb modellek esetében ugyan tapasztalhatunk némi késlekedést a gyors világos sötét színek változásakor, de ez nem jelentős.

Meg kell említeni azonban, hogy az LCD televíziók nagy előrelépést tettek a reakcióidő területén, de még mindig tapasztalható egy kis késlekedés a megjelenítésben a plazmához hasonlítva. Nem kell nagy dologra gondolni, de ha valaki profi akcióhős a számítógépen, lehet zavarni fogja egy olcsóbb modell lustasága.

Az elmúlt időben az LCD felkészültségét mutatja, hogy már nem csak a 60Hz-es frissítésű modelleket kapni elérhető áron, hanem 120Hz vagy akár 240Hz-es modelleket is. Így kimondva persze nem biztos, hogy bármit is jelent nekünk, de ez pont az a különbség, ami miatt egy üzletben azt mondjuk, hogy „nézd, mintha homályos lenne a kép, az pedig mennyire simának tűnik…” (Persze ne a sík képernyőre gondoljatok.)

Ennek ellenére ismét a plazmának ítéljük a pontot.

Plazma – LCD 4:1

 

Nagy magasságban való használat

Az LCD kijelzők a preferált technológia például repülőgépeken. A légnyomás változása semmilyen kihatással nincs a működésükre, ezért függetlenek a magasságtól ahol azokat használjuk. Ezzel szemben a plazma televízióra hatással van a magasság, mivel a képpontokban levő neon és xeon gáz a nyomás változására reagál. 6500 méter felett zajt ad ki, ami leginkább egy régi villogó neonrekláméhoz hasonlít. Bár vannak itt is kivételek amelyek sokkal nagyobb magasságban is kiválóan működnek, általánosságban mondhatjuk, hogy előny az LCD-nél.

Plazma - LCD 4:2

 

Élettartam

Az LCD televízió gyártói általában a 60 000 órás élettartamot emlegetik. Valójában az LCD addig kitart, amíg a háttérvilágítása. Mivel a folyadékkristály, az áthaladó fény hatására nem kopik, ez a rész elhanyagolható az élettartam szempontjából. A plazma esetében azonban egy aktív jelenség játszódik a képpontokon belül, az elektromos áram hatására a nemesgázok változtatják állapotukat. Itt is meg kell említenünk, hogy gyors és nagymértékű előrelépés történt a plazmánál is. Egyes LCD és plazma TV gyártók 100.000 órát emlegetnek (ami napi 4 órás átlagos használat mellett 68 év). 68 év? Vajon honnan származnak ezek a teszteredmények? Mindenesetre döntetlen.

Plazma – LCD 5:3

 

Beégett képpontok

A plazma a képpontok működéséből fakadóan, hajlamosabb arra, hogy beégjenek a pixelek. A LCD-re ez kevésbé jellemző, de itt is előfordulhat, hogy beragadnak. A plazma gyártói nagy figyelmet fordítanak a beégés elleni védelemre. A legújabb fejlesztések által minden bizonnyal sokkal több idő fog eltelni, amíg egyes képpontok meghibásodnak, ennek ellenére adjuk a pontot az LCD-nek.

Plazma – LCD 5:4

 

Egyéb szempontok

 

Méret

Minden televízió képméretét átlósan hüvelykben adják meg a gyártók. Ez a méret kizárólag a kijelzőre vonatkozik, a keretre nem. Annak ellenére, hogy egyre nagyobb modellek elérhetőek mindkét technológiában, a méretcsatát még mindig a plazma vezeti. A pont tehát az övé, habár egyre kiegyenlítettebb a verseny. 

Plazma – LCD 6:4

 

Áramfelvétel

Ami a látószögnél előnyt jelentett a plazmának, hogy minden képpont fényt bocsájt ki, az itt hátrány. Az LCD háttérvilágítása sokkal kevesebb energiát igényel, mint amennyi a plazma működéséhez szükséges. Azonos méretű kijelzők esetében ez a különbség akár 25-30% is lehet. Az LCD így egyértelműen előnyben.

Plazma – LCD 6:5

 

Ár érték arány

Mára eléggé megközelítették az árban az LCD televíziók a plazmákat, de még mindig mondhatjuk, hogy azonos méret mellett a plazma olcsóbb. A méret növekedésével ez a különbség is nő, tehát a megtakarítás még nagyobb lehet. A felbontás szólhatna még bele ebbe a versenybe, de ezt már kevésbé jelentős, hiszen szinte az összes új modell full HD-s vagyis 1920x1080-as felbontású.

Plazma – LCD 7:5

 

Ez az összehasonlítás is hasonló eredményt mutat mindent egybevetve, mint a legtöbb internetes szavazás eredménye, a plazma ha csak hajszállal is, de az LCD előtt van.